/ by /   FAQ / 0 comments

Det är skillnad på plast och plast i en pool

När man ska beställa en pool, är det lätt att tro att alla pooler är ungefär detsamma förutom storlek, färg och form. Till en början kanske du bara koncentrerar dig på det estetiska och funderar på hur poolen kommer att se ut i just din trädgård. Och det är ju bra. Men det kan nog vara all idé att också fundera på vad du vill att din pool ska vara gjord av. Är det skillnad på plast och plast. Ja skillnaderna är kanske större än du tror.

Polyvinylklorid (PVC)

Många av de pooler som säljs i Sverige idag, är klädda med en linerduk av PVC, trots att Naturskyddsföreningen avråder från att använda det. Kanske framförallt för att utgångsmaterialet i plasten faktiskt är hälsofarligt. Men också för att man tillsätter så kallade ftalater, för att göra plasten mjukare. Dessa ämnen är inte bara hormonstörande, utan också cancerframkallande. Och eftersom de har en tendens att frigöra sig från plasten och läcka ut i vattnet, kan de också leta sig in i kroppen.

Därför instiftade EU ett förbud 2015 mot att dessa ämnen används i tillverkningen av PVC inom EU. Så dagens moderna PVC-material ska inte längre innehålla detta, OM de nu är tillverkade inom EU vill säga. För lagstiftningen utanför EU är nämligen inte lika hård. Så därför bör du vara noga med att ta reda på var din beställda linerduk kommer ifrån och också hur gammal den är. Dagens tillverkning av PVC inom EU är uppstyrd, men inte försäljningen. Så PVC, tillverkad före 2015, kan fortfarande säljas och användas vid pooltillverkning. Och också PVC som är tillverkade någon annanstans utanför EU. Var därför lite kritisk och ställ frågor till din poolleverantör kring vilket material de kommer använda och var det kommer ifrån.

Polypropylen (PP)

Istället för att klä sin pool med en liner av PVC, är det många som idag väljer en PP-pool. Den poolen levereras som en färdiggjuten badbalja, som sänks ner i ett uppgrävt hål i marken. Plasten till dessa pooler är oftast polypropylen (PP). Därav namnet PP-pool.

Polypropylen är en stark och relativt miljövänlig plast som ger bra isolering. Det betyder att värmen inte läcker ut lika snabbt genom själva poolbaljan och vattnet håller sig därmed varmare längre. I övrigt är det ett lätt material, som samtidigt är superstarkt och homogent. Därför står det också bra emot skrapmärken och håller länge.

Den här plasten går att genomfärga och ser inte alls ut som plast när väl poolen är gjuten. Dessutom är den enkel att forma så att du kan beställa både trappor, sittbänkar eller vad du nu skulle vilja ha i din pool.

Till skillnad från PVC-plasten tål den mycket värme utan att förändras. Så i denna sortens pool kan du bada i över 30 grader om du vill, utan att något händer. Det enda som händer över tid, är möjligtvis att den blir lite mattare i. Ytan.

Glasfiber (polyester)

Glasfiber är också en plast som används när man gjuter färdiga badbaljor. Gjuttekniken ger ofta lite mjukare linjer. Materialet ger också en lite glasaktig och glittrig yta. Den ger alltså ett annat intryck än PP-poolens lite mer eleganta design. Så det är såklart en smaksak vad man tycker om.

Baljan byggs upp av flera lager med glasfiber, till skillnad från en PP-pool som består av ett enda homogent material. Beroende på hur många lager man bygger och vilka material man använder för de olika lagren, påverkas också priset och såklart hållbarheten. En pool med färre lager och billigare material, har en hållbarhet på 4-5 år, medan en mer påkostad kanske kan hålla i 25 år. Detta ska ställas mot en PP-pool, som kan hålla upp till 45 år.

En annan sak som man också ska ta i beaktande när det gäller en glasfiberpool, är risken för det man kallar ”böldpest”. Glasfiber är nämligen inte helt vattentätt. Och när vattnet tränger igenom de olika lagren, lämnar den en fukt som kan leda till mögelväxt. Efter en tid utvecklar möglet en gas, som bildar bubblor som i sin tur expanderar och trycker ut bölder i glasfibern. Detta brukar man kalla böldpest.

Ett annat problem med att glasfibern inte är riktigt tät, är att vattnet finns kvar när det blir kallt. Och vi vet ju alla vad händer med vatten på vintern. Det fryser. Och där kommer nästa risk. När vattnet har trängt igenom lagren och stannar där, är det nämligen risk för att materialet fryser sönder inifrån. Och detta är ju svårt att undvika, eftersom vattenvandringen inte går att styra eller förhindra. Men risken minskar ju såklart när producenten blandar in tätare material. Så ta noga reda på vad just den glasfiberpool som du tittar på är gjord av. Det kan nämligen vara väldigt stor skillnad från den ena glasfiberpoolen till den andra.

Som du nu förstår, är det skillnad på plast och plast. Och det finns all anledning att bry sig om vilken du väljer, ur en massa olika synvinklar. Men med den här genomgången hoppas jag att du har lite mer fakta i bakfickan, när du diskturerar ditt köp av pool. Priset är ju alltid av betydelse såklart. Men det finns också andra saker att ta hänsyn till. Och när du väl har bestämt dig för att satsa, kanske det kan vara skönt att ta ett aktivt beslut och välja det som gör att du kan sova gott om natten.

SHARE THIS

Written by pooltime.se