Att välja en saltvattenpool har blivit alltmer populärt både i Sverige och utomlands. Många uppskattar den milda känslan av saltvatten samtidigt som en lägre underhållskostnad gör det till ett attraktivt alternativ.
Innan du tar ett beslut finns det flera faktorer att ha i åtanke som skiljer en saltvattenpool från en traditionell sötvattenpool.
Vad är en saltvattenpool?
En saltvattenpool skiljer sig markant från ett dopp i havet, trots sitt namn. Salthalten är betydligt lägre än i havsvatten och mer jämförbar med Östersjöns bräckta vatten (ca 0,4%) än till exempel Medelhavets 3,8%.
Fördelarna med en saltvattenpool inkluderar den mildare klorlukten och att vattnet upplevs mer skonsamt för hud och ögon. Dessutom kräver saltvattenpooler vanligtvis mindre underhåll, anses vara mer miljövänliga och har lägre driftkostnader på lång sikt. Det är dock viktigt att notera att en saltvattenpool fortfarande kräver noggrann övervakning och kontinuerligt underhåll för att säkerställa rent och fräscht vatten.
Hur rengör man vattnet i poolen?
För att rengöra vattnet i din pool använder du olika metoder beroende på om du har saltvatten eller sötvatten. En vanlig missuppfattning är att man renar sötvattenpoolen med klor och saltvattenpoolen med salt. Det stämmer in eftersom båda renas med klor, men det görs på olika sätt. I en sötvattenspool tillförs kloret vanligtvis genom klorpuckar eller klorvätska. I en saltvattenpool produceras kloret i stället med hjälp av salt och en saltklorinator.
Oavsett om du föredrar sött eller salt vatten i poolen är det viktigt att alltid ha en bra poolvård.
Även om du rengör din pool med klor är det nödvändigt att installera en poolpump. Det är avgörande för att hålla vattnet riktigt rent och klart. Poolpumpens viktigaste funktion är att pumpa ut vattnet från poolen, vidare genom ett filter där det renas, för att sedan pumpa tillbaka det in i poolen igen. Genom att kontinuerligt cirkulera vattnet minskar risken för tillväxt av alger och bakterier, vilket säkerställer en härlig badupplevelse.
Kräver en saltklorinator högre vattentemperatur?
En saltklorinator kräver en temperatur på över 20 grader eftersom den fungerar mindre effektivt i kallt vatten. Det innebär att du kan behöva använda en poolvärmare för att hålla vattnet över 20 grader, om det inte blir en riktigt varm sommar såklart. Det är därför en kostnad att ta med i beräkningen, förutom elen som den ju också förbrukar.
Tål poolutrustningen saltvatten?
Du bör såklart ha poolutrustning som tål saltvatten. All utrustning till poolen, såsom pump, pumpfilter och poolvärmare måste vara konstruerade för att hantera saltvattnets påverkan. De flesta gör det, men det är viktigt att säkerställa i förväg. Framförallt om du har tänkt byta från sötvatten till saltvatten i en befintlig pool, där all utrustning redan är på plats.
Saltet påverkar främst metalldelarna i din pool och kan leda till rostbildning, trots att salthalten är mycket låg.
Även om lampor, stegar och bräddavlopp är gjorda av material som ska vara rostfria, är det ingen fullständig garanti. Dessa delar kommer med tiden att påverkas av korrosion.
Här måste du alltså välja plast eller titan för att säkerställa långvarig hållbarhet.
Även komponenter ovanför vattenytan kan komma att påverkas, såsom skruvarna i trätrallen runt poolen. De tar skada när de blir blöta efter badet, så det är viktigt även här att välja material som tål saltvattnet.
Sammanfattning
Det finns helt klart flera aspekter att överväga innan du bestämmer dig för att skaffa en saltvattenpool. Allt från underhåll och utrustning till känsla och upplevelse. Här nedan ser du en lista på flera för- och nackdelar. Ställ det ena mot det andra innan du bestämmer dig för vilken typ av pool du vill ha.
Fördelar med en saltvattenpool:
- Mindre klorlukt: Saltvattenpooler brukar att ha en mildare klorlukt jämfört med sötvattenpooler
- Bättre för hud och ögon: Saltvatten anses vara snällare mot hud och ögon
- Mindre underhåll: Saltvattenpooler kräver vanligtvis mindre frekvent underhåll jämfört med traditionella sötvattenpooler, eftersom saltklorinatorn automatiskt genererar klor
- Jämnare klornivå: Saltvattenpooler brukar att ha en jämnare klornivå över tid
- Mer miljövänligt: Klor produceras från saltet i saltvattenpooler genom en process som liknar den som sker i naturen, vilket anses vara mer hälsosamt och miljövänligt
- Lägre driftskostnader på lång sikt: Även om det kan finnas en initial investering, kan saltvattenpooler på sikt leda till lägre driftskostnader på grund av minskad användning av kemikalier och mindre behov av underhåll
Nackdelar med en saltvattenpool:
- Problem med rost: Saltvatten kan orsaka korrosion på metallkomponenter i och runt poolen, vilket kräver användning av korrosionsbeständiga material eller regelbundet underhåll
- Kostnaden för installation: Initiala installationskostnader för en saltvattenpool, inklusive en saltklorinator och andra nödvändiga komponenter, kan vara högre än för en sötvattenpool
- Ökat energibehov: Saltklorinatorer kan kräva mer energi, särskilt om vattentemperaturen behöver hållas över en viss nivå för effektiv klorproduktion
- Mer komplext underhåll: Trots att saltvattenpooler kräver mindre frekvent underhåll kan det vara mer komplicerat på grund av behovet att hantera salt och den extrautrustning som krävs för saltklorineringen
Så nu är det upp till dig att välja! Ska det bli den traditionella sötvattenspoolen eller den alltmer populära saltvattenpoolen?