Pooltime erbjuder glasfriberpooler från två ledande tillverkare, Australiensiska Leisurepools och Europeiska Europool.
Leisurepools har sitt huvudsäte i Australien, där Ozonlagret är tunnast och därför kunde man testa poolernas UV stabilitet. De pooler som klarar klimatet i Australien klarar solens strålning galant i övriga världen. Efter succén i Australien började Leisurepools att ha tillverkning av pooler i USA, där majoriteten av poolerna tillverkas som den amerikanska och europeiska marknaden.
Europool är ett välkänt och rekommenderat företag som tillverkar pooler av högsta kvalitet i Europa. Flera hundra om inte tusentals av Europools pooler har redan installerats i Sverige och bevisat gjord för Skandinaviska klimat. Europools har två varianter av pooler: Glasfiberpooler, samt Crystal Vinyl pooler. Skillnaden ligger i tjockleken av vinylesterlager, som gör att poolens livslängd förlängs.
Glasfiberpooler har under lång tid varit ett populärt alternativ i Sverige för de som köper en pool. De är populära bland barnfamiljer på grund av de mjuka linjerna och det glittrande materialet. En annan orsak till glasfiberpoolens popularitet är att det inte tar mer än någon vecka att få poolen installerad och färdig att användas.
Det finns många olika tillverkare av denna typ av pool, alltifrån amerikanska och australiensiska tillverkare till polska och mer lokala tillverkare. Detta gör att kvaliteten (och livslängden på poolen) skiljer sig markant mellan olika tillverkare.
Livslängden på en glasfiberpool påverkas dels av vilka material man använt och hur poolen är tillverkad. En billig glasfiberpool kan ha en livslängd på cirka 4-5 år innan man börjar få problem medan en dyrare glasfiberpool kan hålla i upp till 25 år innan problem uppstår.
De vanligaste problemen som drabbar många glasfiberpooler över tid är böldpest (även kallat för Osmos) och sprickor som uppstår på grund av att vatten tränger igenom de olika skikten i poolen och bildar iskristaller som expanderar när det är minusgrader ute under vintersäsongen.
En PP Pool har å andra sidan en livslängd på minst 45 år och drabbas vare sig av böldpest eller sprickbildning.
Glasfiberpooler tillverkas i noga kontrollerade fabriker. Då glasfiber är ett hälsofarligt material måste man vara noga med säkerheten vid tillverkningen och de som tillverkar poolerna bär bland annat skyddsmask och skyddshandskar för att skydda sig mot att få in glasfiberpartiklar i kroppen.
Vid tillverkningen använder man en mall där man sprutar på själva gelcoaten som ger poolen dess färg. Efter detta så läggs det på någon form av vattenbarriär i form av vinylester eller epoxi och därefter någon form av “kärna” som ger poolen dess hållfasthet. Kärnan kan vara gjord i komposit, keramik, kevlar eller basaltfibernät. Kärnans uppgift är att hålla ihop och skydda poolen mot sprickor samt ge den dess elasticitet. Utanför denna kärna lägger man sedan på ett skikt av polyester.
När detta är klart lyfter man sedan av glasfiberpoolen från mallen och på grund av mallens form så blir hörnen på poolen avrundade och glasfiberpooler upplevs ofta som ett stort badkar på grund av detta.
En glasfiberpool har olika många skikt och det brukar variera från mellan fyra till nio stycken lager. Beroende på hur många lager poolen har så är poolväggarna någonstans mellan fem till åtta millimeter i tjocklek och de olika skikten består oftast av polyester och vinylester.
Polyester är ett material som sakta släpper igenom vattenmolekyler över tid och man brukar räkna med att det tar ungefär ett år för vattenmolekyler att ta sig igenom ett skikt av polyester för att sedan börja penetrera nästa skikt. En billig glasfiberpool är ofta tillverkat i detta material.
Vinylester är ett material som även det släpper igenom vattenmolekyler men denna process tar mycket längre tid än för polyester. Det tar uppskattningsvis cirka 20 år för vinylester att släppa igenom vattenmolekylerna. En dyrare glasfiberpool är ofta tillverkad i detta material.
Det innersta skiktet i en glasfiberpool kallas för gelcoat och är det som ger poolen dess färg. Gelcoat tillverkas både i Europa och Australien och den bästa gelcoaten tillverkas i Australien.
Vad är då livslängden på en glasfiberpool?
Livslängden avgörs dels av hur många skikt poolen har samt vilket material den är tillverkad i. Vinylester har en betydligt längre hållbarhet än polyester men är också fem gånger så dyrt vilket avspeglar sig i priset på poolen.
Köper du en billigare glasfiberpool är den antagligen gjord i polyester och det finns pooler gjorda i polyester som kostar så lite som cirka 20 000 kr men där livslängden bara är fyra till fem år. Denna typ av budgetpool tillverkas ofta i Polen eller Estland.
Glasfiberpooler med längre livslängd (25 år och uppåt) är ofta gjorda i vinylester och brukar kosta från ungefär 100 000 kr och tillverkas ofta i Australien eller USA. Glasfiberpooler tillverkade i vinylester kallas ibland även för kompositpool.
Det finns idag pooler på marknaden som innehåller både polyester och vinylester där man blandat materialen för att öka livslängden. Hur länge en sådan pool håller beror på antalet skikt, hur många av skikten som är gjorda i polyester/vinylester samt hur noga de varit vid tillverkningen av poolen.
Glasfiberpooler levereras precis som PP Pooler som ”hel balja”.
Med ”hel balja” menas att poolen levereras i ett stycke där poolens botten, väggar och trappa är kompletta och färdiga vid leverans. Numera föredrar man ”hel balja” eftersom installationstiden för poolen då blir mycket kort vilket ger en lägre kostnad för installationen.
Installationen av en glasfiberpool är ungefär densamma som för en PP Pool. Nedan kan du läsa om hur en installation av en glasfiberpool går till:
Ovanstående procedur tar inte mer än 1-2 veckor från leverans till dess att glasfiberpoolen / PP Poolen är färdig för användning.
En glasfiberpool består av olika skikt av polyester eller vinylester. Dessa material är inte vattentäta och exempelvis polyester släpper igenom vatten redan efter ett år. När vattenmolekyler har trängt igenom ett skikt och befinner sig mellan två lager skapas mögeltillväxt. Möglet skapar i sin tur en gas som trycker ut sidorna på glasfiberpoolen och detta är orsaken till att glasfiberpooler drabbas böldpest (Osmos).
Den vanligaste orsaken till att en glasfiberpool drabbas av böldpest är att materialet är av dålig kvalitet eller att det har varit en undermålig kvalitetskontroll vid tillverkningen av poolen. Om din pool har drabbats av böldpest/Osmos på ett ställe är det tyvärr hög risk att din pool snart kommer att drabbas på fler ställen.
Ett annat problem med att vattenmolekylerna tränger igenom de olika skikten i en glasfiberpool är att när vintern och kylan kommer så fryser vattenmolekylerna till is och orsakar sprickor i poolen.
Dessa problem undviks om man istället köper en PP Pool som består av ett homogent material och därmed varken drabbas av böldpest eller sprickor i materialet.
Det går ofta att reparera en glasfiberpool som har drabbats av böldpest. Reparationen gör man genom att slipa bort en del av materialet och därefter fylla igen hålet med gelcoat. Denna typ av reparation är tyvärr ganska kostsam och görs som en punktinsats på det drabbade området i poolen. Då det i de allra flesta fall är så att en glasfiberpool som en gång drabbats av böldpest oftast får det på fler ställen blir reparationerna till slut en dyr historia.
Spricka i glasfiberpool
Reparation av glasfiberpool
För att undvika kostsamma reparationer av din pool bör du därför välja en PP Pool som inte riskerar att drabbas av böldpest eller sprickor på grund av att vattenmolekylerna tränger igenom de olika skikten. En annan fördel med en PP Pool är att om det skulle ske någon annan slags skada på poolen kan man enkelt svetsa igen skadan med ett extruderingsverktyg.
En PP pool är gjord i materialet polypropylen. Polypropylen är till skillnad från glasfiber inte farligt för människan utan är ett miljövänligt material som även är godkänt för olika typer av livsmedelsbehållare och dricksvattensbehållare.
Vid tillverkningen svetsas homogena plattor ihop med en svetsmaskin där även trappan svetsas in med hjälp av extruderingsverktyg. Plattorna som poolen består av är mellan 8 mm och 12 mm i tjocklek vilket skapar en stabil och hållbar konstruktion.
Materialet i en PP Pool kommer i olika färger vilket ger dig möjligheten att välja den färg som passar dig bäst.
Materialet i en PP Pool är UV-skyddat och mycket stryktåligt. Livslängden på plattorna i en PP Pool är cirka 40-45 år och det enda som händer med materialet över tid är att den blanka ytan blir något mer matt efter 10-15 år. Ska du investera i en pool är rekommendationen att du väljer en PP pool, både för dess livslängd och för dess hållbarhet.
Polypropylen är en isolerande plast och materialet förses med 30 mm isolering utanpå. Då båda sidorna av poolen är isolerade så försvinner endast 6 % av värmen ut genom poolens väggar och botten. Detta innebär lägre uppvärmningskostnader då 94 % av värmen stannar kvar i poolen. För att sänka uppvärmningskostnaderna ytterligare är rekommendationen att skaffa ett pooltak då värme stiger uppåt och med hjälp av ett pooltak så stannar värmen kvar i vattnet.
Många vill ha en varm pool att njuta av och då passar en PP Pool perfekt. Denna typen av pool klarar av temperaturer på över 33 grader och om du gillar tanken på att ta ett dopp i en varm pool så är PP Pool rätt val för dig.
Vill du ha ett bekymmersfritt ägande är vår rekommendation att du väljer en PP Pool.
PP Pooler har lång livslängd, drabbas inte av böldpest eller sprickor och är energieffektiva då de har en hög isolerförmåga.
Att köpa en pool i hög kvalitet är att föredra när man ska investera i en pool. Då en pool är en stor investering är det viktigt att tänka igenom beslutet innan man bestämmer sig för vilken typ av pool och konstruktion man ska ha.
Har du frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss på Pooltime så svara vi på alla dina frågor.
Vi erbjuder totalentreprenad och med vår hjälp behöver du endast ha en kontakt och vi löser alltifrån leverans till installation. Vi hjälper dig att skräddarsy ett poolpaket som innehåller alla de delar och produkter du behöver för en komplett poolupplevelse utöver det vanliga.
Vill du veta mer om vad det kostar att bygga en pool kan du besöka vår guide där vi går igenom vilka kostnader det finns vid ett poolbygge.
Läs mer om våra pooler och se vilka modeller vi erbjuder här.
För fler tips om vad du bör tänka på när du ska skaffa en pool kan du klicka här.